Skip to content

Gu ezagutu nahi?

TALDEAK Nekazari / Baserritarrentzat

Basherri taldeak nekazari edo baserritar ikuspegitik

  • Baserritarrak ekoizten dituzten produktuak merkaturatzeko eredu alternatibo bat dira Basherri taldeak, sistema honen bidez salmenta zuzena lehenesten da, bitartekaririk gabekoa.

  • Hileko kuota baten truke, baserritarrak astero bere produktuekin osatutako saski bat banatzen die taldeko kideei, adostutako leku, egun eta orduan.

  • Baserrian ekoizten diren produktuei beste irtenbide bat emateko. Taldeak urtean zehar otar kopuru finko bat ziurtatzen digu baserritarroi eta taldearekin adostutako hileko kuotak diru-sarrera egonkor bat bermatzen digu.

  • Baserritarrok landaketaren planifikazioa egin ahal izaten dugu, taldean parte hartzen duten familien araberakoa. Beraz, ez dugu soberakinik ekoizpenean.

  • Honako ezaugarri betetzen dituen nekazaritza ereduaren alde egiten dugu: baserri txiki eta dibertsifikatua, ekologikoa, estentsiboa, OMG gabea, autogestionatua, ekoizpenaren zikloa baserrian bertan ixten saiatzen gara, lan baldintza duinak eskaintzen dizkigu eta bertako merkatura zuzenduak gaude.

  • Produktu propioa izatea, otarrean doazen produktuak norberarenak izatea.

  • Nekazaritza Agroekologikoan aritzea edo helburu bezala nekazaritza agroekologikoruntz urratsak ematea.

  • Talde dinamikan parte hartzea.

  • Barazkien kalitatea eta kantitatea bermatzea, taldean adostutako plangintzaren araberakoa.

  • Formazioa jasotzea: eguneroko lana egoki egin ahal izateko.

  • Komunikazioa ziurtatzea: taldeko kideei baserriko kontuen berri ematea (arazoak, baratzaren martxa, inbertsioak...).

  • Bisitak eta auzolanak egitea: gutxienez urtean behin taldekideen bisita bat antolatzea, familiek baserriko lanetan parte hartu ahal izateko.

  • Ebaluaketak burutzea: produktuen ebaluazioa egiteko inkestak taldekideei pasatzea, beraien ekarpenak kontuan hartzeko.

  • Baserritarrok astero geuk ekoiztutako barazkiz eta bestelako produktuz osaturiko otar bat prestatzen dugu eta toki eta ordu zehatz batean taldeko kideei banatzen diegu.

  • Nekazariok ahalegin berezia egiten dugu taldekideei ekoizpenaren martxaren berri emateko, nahiz eta baserritarren eta herritarren arteko harremana jorratzea bi aldeen ardura den.

  • Baserritar eta herritarren arteko harreman zuzena lantzeko erabiltzen diren bideak anitzak dira: baserrietara bisitak, banaketa baserritar berak egitea, batzarrak, auzolanak...

Zure inguruan dagoeneko sortuta dagoen talde batengana hurbildu eta zure produktuak eskaini (barazkiak edo bestelako produktuak: arrautzak, esnea, esnekiak,...), taldeak interesa badu, adostu elkarren artean bi aldeek bete beharreko baldintzak:

  • Konpromisoak

  • Antolaketa

  • Otarren neurria

  • Kuota

  • Banaketa lekua eta ordua

Basherri Sareak talde berrien sorreran laguntzen du ondorengo pausuak jarraituz:

  1. Hitzaldi bat antolatuko dugu eta ahalik eta herritar gehien hurbiltzen saiatuko gara, horretarako komunikabide desberdinetan parte hartuko dugu edo interesa agertu duen nekazariari hitzaldi deialdirako kartelak pasako zaizkio banaketa burutzeko.

  2. Interesa azaltzen duten ekoizle eta kontsumitzaileak bildu eta taldea egituratzeko bi aldeetako baldintzak adostuko ditugu, ondorengo gaiak jorratuz:

  • Konpromisoak bi aldeentzat

  • Antolaketa

  • Komunikazioa

  • Otarren neurria

  • Kuota

  • Banaketa lekua eta ordua

  • Arduren banaketa eta txandatzea

TALDEAK Herritarrentzat

Basherri taldeak herritar ikuspegitik

  • Basherri taldeetan, familia batzuk eta nekazari edo baserritarra talde batean elkartzen gara, astero baserritarrak berak ekoiztutako produktuekin osatutako saski bat banatzeko, adostutako leku, egun eta orduan.

  • Taldeko kideen eta baserritarren arteko harremana zuzena da, konfiantzan eta konpromisoan oinarritutakoa.

  • Otarretan garaian garaiko barazkiak jasotzen dira. Baita ere, fruta, ogia, arrautzak, esnea, jogurtak, marmeladak, okela, oilaskoa, sagardoa... denetarik jaso daiteke, inguruan dauden baserritarren arabera.

  • Parte hartze aktiboa dugu: Basherri talde bateko kide izateak hainbat ardura hartzea suposatzen du (bilerak, baratzaren planifikazioa, auzolanak ...). Beraz, ez da beste merkaturatze eredu soil bat.

Nahiz eta Basherri talde bakoitzak bere berezitasunak izan, guztiok ditugu oinarrizko helburu hauek:

  • Tokian tokiko eta garaian garaiko kalitatezko produktu freskoz elikatzeko aukera ematen digute taldeek, kontsumitzeko beste eredu bat jarraituz.

  • Nekazaritza babestea eta suspertzea, tokiko ekonomia bultzatuz lan baldintza duinak bermatuz.

  • Ingurumen eta paisaiari babesa eta balorea ematea.

  • Ekoizpen ekologikoa sustatzea eta ekoizle berriak egotea ahalbidetzen da.

  • Herritarren eta baserritarren arteko harremana estutzea, baserritarren lanari dagokion duintasuna emanez.

  • Lurraren emankortasuna zaintzen da, baserriaren biziraupena bermatuz.

  • Elikadura Subiranotasunaren alde egiten da, elikagaien inguruan erabakitze ahalmenak berreskuratuz.

  • Kontsumo konpromisoa: taldekideek, bi hilabeteko frogaren ondoren, urtebeteko konpromisoa hartzen dugu eta urtebete pasa ondoren konpromisoa mugagabea egiten da. Taldea utzi behar izanez gero, ordezkoa topatzen saiatuko gara lehenik eta gutxienez 3 hilabete aurretik jakinaraziko diogu taldeari.

  • Ordainketak: kuota finkoa aurrez eta adostutako epean ordaintzea.

  • Banaketa: Astero otarra jasotzea. Ezin izanez gero (oporraldietan, adibidez) otarra jasotzeko beste norbait aurkitzea, eta posible ez bada, baserritarrei abisatzea.

  • Talde dinamika: taldeak adostutako talde dinamikan parte hartzea.

Basherri talde bateko gutxieneko egituran honako ardurak identifikatzen ditugu:

  • Diru kontuak (kuotak, ordainketak)

  • Kideen kudeaketa (altak, bajak, itxaron zerrenda, bakoitzaren produktu eskaerak)

  • Banaketak (saskien banaketen kontrola, otarraz aparteko produktuen banaketa)

  • Bilerak (deialdiak, aktak, bideratzaile lanak)

Horiez gain, azpitalde gehiago ere egon daitezke, egitura konplexuagoa sortuz, taldearen tamainaren eta aurrera eraman nahi diren ekintzen arabera:

  • Logistika (edozein behar edo larrialdi kudeatzeko)

  • Kanpo ekintzak (sustapen lanak antolatzeko)

  • Komunikazioa (emailak, zirkularrak, bloga)

  • Produktu berriak bilatzeko

  • Baratzaren planifikazioa egiteko

  • Auzolanak antolatzeko taldea, baratzako lanetan parte hartu ahal izateko, kasu bakoitzean adostutako maiztasunarekin

  1. Informatu zaitez zure herrian edo inguruan dagoeneko Basherri talderik dagoen eta galdetu aukera duzun bertan parte hartzeko.

  2. Inguruko taldeak beteta badaude, gehien interesatzen zaizun taldeko itxarote zerrendan izena eman.

  3. Talde batean itxarote zerrenda luzea baldin badago edo herri batean eskaera asko baldin badaude, orduan talde berri bat sortzen saiatuko ginake.

Basherri Sareak talde berrien sorreran laguntzen du ondorengo pausuak jarraituz:

  1. Basherri Sarea interesa duten herritarrengatik gertu dauden nekazari edo baserritar posibleekin harremanetan jarriko da.

  2. Ahalik eta herritar gehien hitzaldira deituko ditugu, horretarako komunikabide desberdinetan parte hartuko dugu edo interesa agertu duten herritarrei hitzaldi deialdirako kartelak pasako zaizkie banaketa burutzeko.

  3. Interesa azaltzen duten ekoizle eta kontsumitzaileak bildu eta taldea egituratzeko bi aldeetako baldintzak adostuko ditugu, ondorengo gaiak jorratuz:

  • Konpromisoak bi aldeentzat

  • Antolaketa

  • Komunikazioa

  • Otarren neurria

  • Kuota

  • Banaketa lekua eta ordua

  • Arduren banaketa eta txandatzea

BASHERRI SAREAN lehenesten ditugun irizpideak

Zein dira Basherri taldeen erdigunean jarri nahi ditugun irizpideak?

Lurrari eta herriari lotutako nekazaritza eredu jasangarria, lurraren zaintza eta ekoizpenaren arteko oreka mantentzen duena

Ingurugiroarekiko Errespetua


None

Hidroponikoan ekoiztutako barazkiak poltsetan sartu eta tratamendu kimikoekin (hodi bidez ura, nitratoa, fosforoa eta potasioa helaraziz) hazten dituztenak dira, negutegietan. Beraz, lurrarekin inolako harremanik ez duen nekazaritza eredua da, kalitatea bermatu beharrean banaketa-kate handien mesedegarri den eredu industrial eta intentsiboa sustatzen duena.

Basherri Saretik nolanahi ere aire zabalean (edo negutegietan, baina) lurrean ereinda hazitako barazkiak sustatzea ezinbestekoa dela deritzogu.

Nahiz eta munduan ekoizten diren transgenikoen gehiengoa lau laboreri lotua egon (%60 soja, %23 artoa, %11 kotoia eta %6 koltza), eta beraz abeltzaintza intentsiboa elikatzeko pentsuak ekoiztera bideratu, Basherri Saretik garrantzitsua deritzogu transgenikoen erabileraren aurkako gure posizio irmoa erakustea.

Adierazgarria da transgenikoen lehen generazioa agrokimikoen industriaren interesak asetzeko garatu izana, herbizidei erresistenteak diren barietateak barneratuz. Eta bigarren generazio bat bioteknologia enpresek garatzea, laboreen abantailazko ezaugarriak eraldaketa, biltegiratze eta garraioa erraztera bideratuz.

Lobbyek epe luzeko osasuna, beren epe laburreko irabazien aldarean sakrifikatu dute. Horien artean daude, bai industria, baina baita osasun agentziak eta aditu zientifikoak ere.

Gaixotasun eta izurriteak tratatzeko produktu fitosanitarioen erabilera araudi ekologikoak zehazten dituenera mugatzen dugu (II. eranskina), kutsakorrak diren eta osasunarentzat arriskutsuak diren produktu fitosanitarioak eta herbizidak ekidinez.

Hala eta guztiz ere gaitz eta izurriteen prebentziorako bestelako estrategien lanketa baloratzen dugu (landare prestakinak, etxeko erremedioak, repelenteak edo intsektizida naturalak).

Gilles Eric Seralini (1960, Aljeria) arabera “36 pestizida, 128 hondakin kimiko eta beste 81 lehengai. Hori da egun bakarrean jan dezakeguna supermerkatuetan erosiarekin, biologikoak ez diren elikagaiekin”.

Basherri Saretik defendatzen dugun nekazaritza eredua lurraren zaintzan oinarritzen da, beraz garrantzitsua deritzogu lurraren emankortasuna bermatzeko erabiltzen diren ongarrien jatorria eta kalitatea aztertzea.

Lehendabiziko aukera eskura ditugun nekazal praktikak modu egokian erabiltzea da (laboreen errotazio edo txandatze egokiak egitea, abonu berdeen eta batez ere lekadunen erabilera edota lurra era egokian lantzea).

Landare jatorria duten materialek nekazaritza eredu ekologikoan ekoiztutakoak izatea lehenesten dugu eta abere jatorria dutenek aldiz, abeltzaintza ekologikoan sortutakoak (simaurra, zizare humusa, etxeko hondakin konpostatuak edota ongarri berdeak).

Beraz sintesi kimikoko ongarri mineralak eta ekoizpen intentsibotik datozen ongarriak ekidin egingo ditugu metal astunak, pestizidak edota bestelako sustantzia kutsagarriak saihesteko.

Lurraren zaintza bermatzeko eta ekoizpena lurraren jasangarritasunera egokitzeko ezinbestekoa deritzogu mono-laborantzaren gainetik biodibertsitatearen alde egitea.

Horretarako landatutako espezie kopurua kontuan hartzeaz gain, bestelako neurriak aplikatzen al diren aztertzea ere garrantzitsua deritzogu, basaheziak egotea, abonu berdeak, lore bandak, etab.

Burujabetza eta Autogestioa


None

Baserriaren burujabetzan sakontzeko eta bertako barietate tradizionalen erabilera eta berreskuratzea bermatzeko etxean hasitako hazietan oinarritutako nekazaritzaren alde egiten dugu.

Erosten den landarearen jatorria aztertzeko mintegiek dituzten zenbait irizpide kontuan hartzen ditugu, horien artean erabiltzen dituzten substratu, ongarri edo produktu fitosanitarioak. Baina baita zenbateraino zaintzen dituzten bertako barietateak eta zenbat lanketa egiten den bioaniztasuna eskaintzearen alde, eta modu honetan burujabetzaren bidean pausoak emateko interesa.

Biodibertsitatea mantendu ahal izateko bertako haziak libreki gorde, erein, ugaldu, trukatu, eman, saldu edo oparitu ahal izatea aldarrikatzen dugu. Nazioz gaindiko enpresek patentatu eta pribatizatu egin baitituzte elikaduraren gaineko kontrola izateko. ETCk eginiko azken azterketaren arabera, mundu osoan lau markak kontrolatzen dituzte hazien %58,2a.

Nekazaritza ekologikoa lehengaien ordezkapen batetik haratago nekazaritza eta abeltzaintzaren arteko oreka bere osotasunean lantzetik dator. Ekoizpenean sortutako hondakinak berriro lehengai bezala erabiltzeak ekoizpenaren jasangarritasuna bermatzen du, beti ere urri ditugun ondare naturalen balorazioan eta zainketan oinarriturik.

Baserriaren autonomia bermatzen dugu, kanpotik datozen lehengaiekiko dependentzia murriztuz. Burujabetza galtzeak zer landu dezakegun eta zer jan dezakegun nazio gaindiko enpresen esku uztea baitakar.

Etxaldearen tamainari ere egiten diogu erreferentzia, eskala txikiko ekoizpenaren aldeko apustua egiten dugu. Ekoizle bakoitzaren produkzio kopurua mugatzearekin ekoizpena baserri askoren artean banatzea ahalbidetzen dugu.

Energetikoki Efizientea


None

Saskien banaketa egiteko orduan garraioan gastatzen den energia kopuruari egiten diogu erreferentzia, horretarako baserria eta kontsumitzaileek saskia jasotzen duten tokiaren artean dagoen distantzia neurtzen dugu.

Kontuan hartu nahi da barazki eta frutak bataz beste 2.550-4.000 km egiten dituztela ekoizpen lekutik gure sukaldeetara iristeraino (Heras, 2010).

Kontsumo taldeen bitartez petroelikagaietatik bertako eta garaian garaiko elikagaietara salto egiten ahalegintzen gara. Energetikoki efizienteak diren merkaturatze bide laburrak eraikitzen ditugu eragin ekologikoak minimizatuz eta beste herrialdeetan agroindustriak sortzen dituen inpaktu sozialak ekidinez.

Gaur egun agroindustria ekoizpenean inbertitzen den energia kantitatearekin lotuta dago, eta ekoizten diren elikagaiek erregai fosilekiko dependentzia zuzena dute.

Nekazaritza ekologikoan energiaren kudeaketa eraginkorraren bidean hartzen diren neurriak baloratzen ditugu, beraz ekoizpenean erabiltzen den makinariaren beharra kolokan jartzen dugu bestelako energia iturriak lehenetsiz, horien artean ekoizlearen lana edo abere trakzioa. Horrez gain energia berriztagarrien aldeko apustua egiten dugu.

Hondakinen Kudeaketa


None

Kontsumo taldeen bitartez ematen den merkaturatze bidearen jasangarritasuna neurtzeko sortzen den hondakin kantitateari erreparatu behar diogu, hau da, erabiltzen den ontzikien kantitate eta jatorriari.

Modu honetan ontzien berrerabilpena (kartoizko edo plastikozko kutxak jatorrira bueltatzea), oinarri berriztagarriko ontzikien erabilera edota kontsumitzaileen poltsa propioen erabilera neurtzen dugu.

Taldeen bideragarritasuna bermatu ahal izateko elikadura eta nekazaritza erdigunean jartzen dituen kontsumo eredua

Nekazariaren Lan-Baldintza Duinak


None

Basherri Sareko ekoizleen gizalegezko eta estutasunik gabeko lan baldintzak bermatzea ezinbestekoa da, hau da (Amable eta besteak, 2001; Ghai, 2003): lan egonkorra, lan ordaina nahikoa eta ziurra, segurtasuna lanean, lan baldintza osasungarriak, babes ofiziala, lan eskubideak eta eragileen arteko elkarrizketak izatea

Kontsumo taldeak merkaturatze bide alternatiboak izanik oinarrizkoa da nekazarien lan baldintza duinak bermatzea eta prekarietatea saihesteko baliabide guztiak ahalbidetzea. Nekazariek, besteen artean, gizarte segurantza eta merezitako oporraldiak edukitzeko eskubidea dute.

Gipuzkoan lurraren eskuragarritasuna baldintza oso zailetan ematen da, eredu agroindustrialak bultzaturiko dinamikei eta proiektu desarrollistei aurre egin beharrean aurkitzen garelako. Gainera nekazaritzarako lurrak babesik gabe daude espekulazioaren aurrean.

Nekazarien lan baldintzak bermatzeko ekoizpenerako lehengaiak diren ondasun naturalen eskuragarritasuna ziurtatzea beharrezkoa da, horien artean lurra, ura, haziak... ondasun urriak izanik, eta gero eta esku gutxiagotan aurkitzen direnez, ezin dira muga gabeko erabilerarako, pribatizaziorako eta etekinak ateratzeko erabili.

Basherri Sarean merkaturatze kate motzen aldeko apustua egiten dugun heinean, ekoizle bera da elikadura sistemaren fase desberdinez arduratzen da. Beraz merkaturatze bidea gauzatzeko azpiegitura guztia kontutan hartzen badugu ekoizpenerako lanabes eta tresnez gain eraldatzea gauzatzeko azpiegitura ere ziurtatu behar dugu.

Honez gain ekoizpena baldintza duinetan gauzatzeko eta baserritarraren lana bere bizimoduari lotuta ulertzen dugulako, nekazariek beren bizi proiektuak baserriaren inguruan eraikitzeko aukera izan behar dute.

Nekazarien soldatak baserritik baldintza egokietan bizitzeko aukera eman behar du, bestelako lanpostu edo diru laguntzekiko dependentziarik izan beharrik gabe.

Basherri taldeetan ezartzen diren kuotek eta taldekide kopuruak baldintza hauek betetzea ahalbidetu behar dute, taldean nekazariari soldata duin bat ziurtatzeko.

Herritarron Elikadura Ziurtatuta


None

Kontsumo taldeetan banatzen diren barazkiak herritarren elikaduraren oinarri baldin badira astero jasotzen diren saskiak familien barazki kontsumoa asetzeko behar bestekoak izan behar dute.

Basherri taldeetan ekonomia sozialaren bidetik jotzen dugun heinean, jendartearen oinarrizko beharretatik abiatzen gara, elikaduraren bidetik hain justu ere, eta desberdintasun ekonomiko eta sozialei aurre egiteko alternatiba gisa planteatzen ditugu. Beraz alderdi ekonomikotik haratago, kontsumo taldeen erdigunean, herritarren elikadura beharrak asetzea edo tokiko garapena kokatzen ditugu.

Saskietan banatzen den barazki barietate kopuruak, herritarrek urtaro bakoitzean tokiko baldintza klimatikoei loturik, izan dezaketen barazki dietaren bereizgarriei egiten dio erreferentzia.

Saskietako barazkiak biltzen diren unetik taldean banatzen diren momentura arte igarotzen den denborarekin dago erlazionatuta. Basherri taldeek egunean bertan jasotako barazkiak banatzeko aukera zabaltzen digute.

Kontsumo arduratsua gizarte osoak jarraitu ahal duen bidea delako, derrigorrezkoa deritzogu taldeetan ezartzen diren kuotak guztiontzat eskuragarriak izatea.

Azken finean, kontsumo taldeetan banatzen diren saskiak herriaren elikadura burujabetzaren bidean egiten den pausoa da, beraz ezinbestekoa da saskiko barazkiak elikadura beharrak asetzeko izatea eta ez elite jakin baten nahiak betetzeko.

Elikadura burujabetzan, eta beraz kontsumo eredu aldaketan, oinarritutako eraikuntza kolektiboa

Egitura Horizontala


None

Kontsumo taldeen egonkortasuna lortu eta mantentzeko ezinbestekoa da erabakiak hartzeko orduan horizontalki egituratutako taldea izatea, ekoizle eta herritarren arteko ikuspegi partekatua izateko. Ekoizpen plangintzaren inguruko erabakiak hartzeko, saskien kuotak adosteko edo saskiak baloratzeko moduarekin eta maiztasunarekin dago erlazionatuta taldearen egituraketa.

Bide desberdinak jorratu daitezke herritar eta ekoizle arteko komunikazioa arintzeko, informazio bilerak, bisitak, auzolanak, ate irekiak, bermea ziurtatzeko sistema parte hartzailea, balorazio galdeketak, etab.

Taldekideen artean parte hartzeko aukerak errazteko eta botere harreman parekideagoak uztartzeko garrantzitsua da ardura esanguratsuenen banaketa egitea.

Basherri taldeetan identifikatzen ditugun ardura adierazgarrienetako batzuk taldeko ekonomia kudeatzea, saskiak antolatzea, barazkiez gain bestelako produktu ekologikoen eskaerak burutzea edo saskien banaketatik haratago taldearen ideologia zabaldu eta eztabaidan jartzeko antolatu daitezkeen bestelako ekintzen ardura daude.

Arazoei erantzuteko gaitasun maila taldearen egituraketarekin erlazionatua dago, baina baita taldekideen artean landu diren komunikazio baliabideekin ere.

Gatazkak modu eraikitzailean gida daitezke, gatazkarik ez egotea oso zaila da baina horiek ahalik eta ondoen gidatzea da lortu beharrezkoa.

Basherri Saretik guztiz beharrezkoa ikusten dugu kontsumo taldeen artean landu daitezkeen harremanetan sakontzea. Kontsumo talde txikietatik abiatuta tokiko garapenera bideratzen dugu ekimena, eta horretarako ezinbestekoa da saretze lana txertatzea, tokian tokiko esperientzietan gelditu ordez herrialdearen eraldaketa sozioekonomikoa bilatzen duten proiektuetara salto egitea.

Ibilbide honek etengabeko ikasketa suposatzen du, eta kontsumo taldeen arteko harremanetan aurkitzen da irakaspen eta esperientzia desberdinen elkartrukaketa eta partekatzea, beti ere behar bezala antolatutako egitura horizontala oinarri hartuta.

Kooperazioan Oinarritutako Harremanak


None

Bakoitzak taldean hartzen duen konpromiso mailak Basherri taldean sortzen den elkarrekiko babes eta sostenguari egiten dio erreferentzia. Alternatiba hauen funtzio sozial eta ekonomikoa bermatzeko kontsumo taldearen nortasun kolektiboa zaintzea behar beharrezkoa deritzogu.

Konpromiso minimo bezala ulertzen ditugu kuotak ordaintzea edo asteroko banaketan saskia jasotzea, baina hortik haratago ekoizlearen soldata osatzeko taldekide berriak aurkitzeko zereginean edo ekoizpenaren izurrite zein galera baten aurrean taldearen babesa izateak zilegitasuna ematen dio kontsumo taldeari.

Elikadura Burujabetza


None

Ekoizpenean bisibilizatu gabeko lan asko egiten dela kontuan hartuta, emakumeen erabakitzeko ahalmena bermatuta egotea eta emakumeen lan baldintza duinak errespetatzea neurtu beharreko parametroak direla deritzogu. Horien artean, lan berdinak soldata berdina suposatzea, familia eta lanaren bateragarritasuna ahalbidetzea, arrisku fisiko eta psikosozialak zaintzea, lan eskubideak ziurtatzea eta baliabideak eskuratzeko edo ondasunen titulardun izateko hautuan oinarritzen gara.

Elikadura burujabetza harreman sozial berrien bitartez ulertzen dugu, gizon eta emakume, herri, talde, gizarte maila eta generazioen arteko desberdintasun eta zapalkuntza guztietatik aske.

Ezinbestekoa deritzogu tokian tokiko nekazarion beharretara egokitutako eta herritarrok gure elikadura eskubidea kontrolatzeko aurkitzen ditugun oztopoak gainditzeko bideak irekitzea, merkatuen exijentzien gainetik, eta geure interesak defendatu eta errebindikatzea.

Eraiki dugun ekoizpen eta kontsumo eredu alternatiboa elikatzeko, asteroko saskien banaketatik haratago, bestelako ekintza, hausnarketa eta eztabaidak birpentsatu eta sustatzea proposatzen dugu.

None None None